Staalbedrijf ThyssenKrupp slachtoffer cyberspionage

Het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp is aan het begin van dit jaar het slachtoffer geweest van cyberspionage. Kwaadwillenden zijn er toen in geslaagd om bedrijfsgeheimen te stelen. ThyssenKrupp heeft dit laten weten aan het Duitse Wirtschaftswoche.

Volgens de staalgigant was er sprake van een massale professionele aanval waarbij meerdere locaties het doelwit waren. Vestigingen in Europa, India, Argentinië en de Verenigde Staten werden gehackt.

Technische kennis en onderzoeksresultaten
De aangevallen bedrijfsonderdelen bouwen onderzeeërs, grote fabrieken en energiecentrales. Tijdens de aanval in februari werden er achterdeuren op de gehackte systemen geïnstalleerd. De daders lukte het om projectgegevens, waaronder technische kennis en onderzoeksresultaten, te ontvreemden. Afgelopen april ontdekte het securityteam van ThyssenKrupp deze cyberspionage. Het bedrijf heeft geen aanwijzingen ontdekt die wijzen in de richting van sabotage of manipulatie van gegevens. Het bedrijf vermoedt dat de hackers uit Zuidoost-Azië komen.

Politieke arena
Duitsland houdt rekening met meer cyberaanvallen in de toekomst. Onlangs waarschuwde Hans-Georg Maaßen, het hoofd van de Duitse geheime dienst BfV, hiervoor. De verkiezingen in Duitsland volgend jaar zouden zorgen voor een stijging van cyberaanvallen: “In de politieke arena zien we steeds agressievere cyberspionage. We zien een potentiële dreiging voor Duitse regeringsfunctionarissen, parlementsleden en medewerkers van democratische partijen.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief