Experts: aanpak cybercriminaliteit onvoldoende

De Nederlandse overheid doet te weinig om Nederlandse bedrijven en particulieren te beschermen tegen cybercriminelen.

Er vallen onnodige slachtoffers en de schade loopt in de honderdduizenden en soms zelfs miljoenen euro’s. Dit zeiden een aantal cyberexperts onlangs tegenover Het Parool.

Zes ministeries

De aanpak van cybercriminaliteit is verdeeld over zes ministeries en een groot aantal andere organisaties, luidt de kritiek van de experts. Tevens belandt veel belangrijke dreigingsinformatie die het Nationaal Cyber Security Centrum verzamelt, niet bij bedrijven die gevaar lopen.

Investeren

De Cyber Security Raad adviseerde onder meer om 833 miljoen euro te investeren om Nederland digitaal beter te beschermen. De experts zien daarvan echter nauwelijks iets terug in de begroting. “Het is twee voor twaalf, maar de overheid houdt het bij goedbedoelde adviezen,” aldus Frank Groenewegen, cyberexpert van Deloitte. “Het kabinet lijkt de urgentie niet te voelen. Ik ben bang dat er eerst een gigantisch incident moet gebeuren.”

Nationale veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) classificeerde ransomware als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Uit onderzoek van Het Parool bleek dat buitenlandse criminelen elke dag een Nederlands bedrijf infecteren met deze kwaadaardige software.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief