5 miljard dollar boete voor Facebook

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft Facebook een boete van 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) opgelegd. Het bedrijf krijgt deze boete wegens privacyschandalen.

Nog nooit heeft de FTC zo’n hoge boete uitgedeeld. Facebook moet van de commissie de privacy van gebruikers gaan verbeteren. Daartoe komt onder andere een onafhankelijke privacycommissie.

Cambridge Analytica

De FTC heeft onder andere het Cambridge Analytica-dataschandaal onderzocht. Van 87 miljoen gebruikers zijn toen de gegevens in verkeerde handen terechtgekomen. De commissie is van oordeel dat Facebook tientallen miljoenen mensen heeft bedrogen met misleidende toelichtingen en instellingen. Gebruikers wisten daardoor niet hoe hun gegevens gebruikt werden. Voorzitter Joe Simons van de FTC liet weten dat de sanctie niet alleen als straf is bedoeld, maar ook om de gehele privacycultuur van Facebook te veranderen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Facebook eveneens een boete opgelegd: deze bedraagt 90 miljoen euro. Volgens de SEC heeft Facebook investeerders misleid over de financiële risico’s van de privacyschandalen.

Ministerie van Justitie

Deze week kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie een groot onderzoek aan naar de marktmacht van grote techbedrijven. Om welke bedrijven het gaat heeft het Openbaar Ministerie nog niet bekendgemaakt. Vermoedelijk gaat het om Amazon, Apple, Facebook, Google en zijn moederbedrijf Alphabet, en Microsoft. “We onderzoeken of en hoe toonaangevende online platforms marktmacht hebben bereikt en zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd of anderszins schade hebben berokkend aan consumenten,” aldus het ministerie van Justitie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief