Privégegevens kentekenregister te koop op internet

Voor 50 tot 100 euro is het mogelijk om de naam en het adres te kopen dat bij een kenteken hoort. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

“Voor de RDW staat nog niet vast dat dit gebeurt door rechtstreekse raadpleging van het kentekenregister,” is te lezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. “Dit is een ernstige kwestie en de RDW neemt dit hoog op.”

Chatapp Telegram

De 13,3 miljoen Nederlandse kentekens die de RDW beheert, zijn gekoppeld aan privépersonen, bedrijven en adressen. Via de chatapp Telegram kunnen mensen de gegevens opvragen die bij een kenteken horen. Degenen die de gegevens aanbieden, beweren dat ze bij de RDW mensen kennen met toegang tot het kentekenregister.

Veel partijen

De RDW onderzoekt de zaak samen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie. De organisatie wijst erop dat veel partijen gebruikmaken van de gegevens die de RDW bewaart. Als voorbeelden noemt de RDW de Belastingdienst, de Politie, het CJIB en partijen zoals gerechtsdeurwaarders en verzekeraars.

Lekken opsporen

Voorafgaand aan het onderzoek had RTL Nieuws toestemming gevraagd aan een aantal kentekenhouders om hun gegevens op te vragen. De RDW wilde weten welke kentekens dat zijn, om zo te achterhalen wie de gegevens heeft opgevraagd. RTL Nieuws ging echter niet in op dat verzoek. “De RDW is zelf verantwoordelijk om de lekken op te sporen,” aldus de hoofdredactie.

 

Klik hier voor het nieuwsbericht van de RDW over het onderzoek door RTL Nieuws.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief