Nominaties Big Brother Awards Publieksprijs bekend

Bits of Freedom heeft de nominaties voor de Big Brother Awards Publieksprijs 2017 bekendgemaakt. De drie genomineerden zijn het Nederlandse kabinet, de GGZ Nederland en CDA-leider Sybrand Buma.

Op 11 december wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam bekendgemaakt wie van deze genomineerden de onderscheiding in ontvangst mag nemen. Stemmen op een van deze genomineerden kan nog tot en met 10 december.

Sleepwet
De Nederlandse regering is genomineerd vanwege de sleepwet, oftewel de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Een groot deel van de mensen die hun stem hebben uitgebracht, vinden dat de privacy van miljoenen onschuldige Nederlandse burgers onder deze wet niet wordt gerespecteerd.

Referendum
CDA-leider Sybrand Buma heeft zijn nominatie ook te danken aan de sleepwet, maar dan voor zijn uitspraken over het referendum dat hier volgend jaar over gehouden wordt. Tegenover de Volkskrant zei hij dat hij wil “dat die sleepwet doorgaat” en daarom “de keuze [maakt] dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.”

Privacy psychiatrische patiënten
GGZ Nederland behoort tot de genomineerden, omdat de organisatie zorginstellingen verzoekt om gegevens van psychiatrische patiënten over hun gevoelens van depressie, angsten en seksualiteit te delen met Stichting Benchmark GGZ (SBG), zonder expliciete toestemming van deze patiënten zelf. De database van SBG wordt door zorgverzekeraars aangewend om te evalueren hoe een zorginstelling presteert. Deze gegevens bevatten weliswaar geen naam of Burgerservicenummer (BSN), maar zijn alsnog tot de betreffende patiënten te herleiden door de gegevens met andere datasets te verbinden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief