Politie: pas op voor nep-bankmedewerkers aan de deur

De politie waarschuwt op haar website voor nep-bankmedewerkers die via een gespooft telefoonnummer bellen. Vervolgens komen zij thuis op bezoek bij hun slachtoffers om frauduleuze overboekingen te verrichten.

Een 81-jarige inwoner van Delft werd vorige maand op deze manier benaderd. De fraudeur die de man belde, deed alsof hij een ING-medewerker was. Hij maakte gebruikte van spoofing: op de telefoon van het slachtoffer was niet het telefoonnummer van de fraudeur te zien, maar van de ING-bank.

Kluisrekening

De oplichter deelde zijn slachtoffer mee dat iemand getracht had om 30.000 euro van zijn rekening te stelen. Vervolgens vertelde de fake-bankmedewerker dat het slachtoffer het geld naar een zogenaamde ‘kluisrekening’ moest overmaken. Iemand van de bank zou thuis bij de man langskomen om dit voor hem te regelen. De zogenaamde bankmedewerker die op bezoek kwam, kreeg van het slachtoffer de inloggegevens van zijn internetbankieren.

Pinpas

De crimineel maakte vervolgens een paar duizend euro van de spaarrekening van het slachtoffer over naar de betaalrekening. Daarna knipte de fraudeur de pinpas van het slachtoffer door. Dit deed hij waarschijnlijk op zo’n manier dat de pas alsnog bruikbaar was, zo laat de politie weten. De oplichter nam de doorgeknipte bankpas en ING Scanner mee. Diezelfde dag nog werd met de betaalpas een paar duizend euro opgenomen bij een betaalautomaat.

Klik hier voor de website van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief