AIVD en NCSC starten pilot netwerkdetectie Rijksoverheid

Volgens het AIVD Jaarplan 2013 dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige week naar de Kamer stuurde, zal de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ook in 2013 het onderzoek naar spionageactiviteiten voortzetten.

De dienst zal spionage door landen zoals China, Iran en Rusland voortzetten. Ook zal de AIVD in 2013 samen met het NCSC een pilot voor netwerkdetectie starten om digitale aanvallen op de Rijksoverheid te detecteren.

Bij aanvallen door overheden en partijen die hieraan gelieerd zijn zal de AIVD zowel defensief als offensief opereren. Voor detectie van aanvallen wordt samengewerkt met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en relevante buitenlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten.

De AIVD verdeeld ‘spionage’ in drie categorieĆ«n: politieke-bestuurlijke beĆÆnvloeding, verwerving van kennis en technologie en aantasting van vitale overheidsstructuren en ICT-infrastructuur. De AIVD kan zelf ingrijpen, maar wil hierbij ook derden in staat stellen actie te ondernemen. Volgens minister Plasterk zullen hiervoor dreigingen vanaf dit jaar eerder worden gedeeld met overheidsinstanties en bedrijven in vitale sectoren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief