AIVD: Toename van aanvallen via internet

Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen worden veelvuldig aangevallen vanuit het buitenland. Dat stelt Rob Bertholee, directeur van de AIVD. Tegenover EenVandaag zei hij recentelijk dat hij zich hier zorgen over maakt.

Tijdens de aanvalspogingen proberen kwaadwillenden onder meer om toegang tot e-mailaccounts te krijgen en bedrijfsgegevens te ontvreemden. Volgens Bertholee zijn landen als Rusland, China en Iran verantwoordelijk voor de cyberspionage die een bedreiging kan zijn voor de Nederlandse economie.

Wedstrijd
Tegenover EenVandaag zijn Bertholee: “Alleen al in het laatste half jaar hebben we enkele honderden pogingen gezien om bij iemand in de e-mail te komen, om bij een bedrijf in de bedrijfsgegevens te komen. Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten.” Hij denkt dat Rusland door hackpogingen geheime regeringsdocumenten wil inzien of stelen.

Tweeledig gevaar
“Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie. Het gevaar is tweeledig: het gevaar is dat zij zich bemoeien en beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt. Dat is de ene kant. De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen, economische geheimen weghalen en daarmee het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten,” aldus de directeur van de AIVD.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief