Plasterk: DigiD wordt versterkt én vervangen

DigiD is volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken niet meer veilig genoeg voor alle toepassingen. “Vandaar dat DigiD op een aantal punten zal worden versterkt en we zullen komen met nieuwe vormen van elektronische identificatie,” zei de minister. Deze twee ontwikkelingen zullen tegelijkertijd plaatsvinden.

De huidige pilots met eID, het nieuwe digitale identificatiesysteem dat de overheid voor het communiceren met burgers ontwikkelt, zullen gedurende dit hele jaar worden gecontinueerd. In het tweede kwartaal van dit jaar zal de uitrol van DigiD Substantieel in gang gezet worden.

Dubbele verificatie
Voor de huidige DigiD loggen gebruikers in met een inlognaam en password maar voor DigiD Substantieel is dat niet genoeg. Hiervoor is een dubbele verificatie nodig. Bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of elektronisch rijbewijs.

eID
In het eerste kwartaal van 2018 zal de uitrol van DigiD Hoog op het rijbewijs plaatsvinden, gevolg door de identiteitskaart. Plasterk denkt dat de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI), die nieuwe inlogmethoden mogelijk maakt, in het eerste kwartaal van 2019 in werking treedt. Een aspect daarvan is de brede uitrol van eID: een pakket van verschillende identificatiemiddelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief