AIVD waarschuwt voor spionage via LinkedIn

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wijst bedrijven opnieuw op het gevaar van spionage via de sociaalnetwerksite LinkedIn.

Bewustwordingscampagne

Net als de Britse geheime dienst vorig jaar deed, start de AIVD een bewustwordingscampagne. Volgens de Nederlandse geheime dienst hebben Chinese en Russische geheime diensten al duizenden werknemers bij Nederlandse hightechbedrijven benaderd. Op deze manier trachten zij bedrijfsgeheimen in handen te krijgen. Dat heeft de AIVD recentelijk tegenover het Financieele Dagblad laten weten.

Congres

Chinese en Russische spionnen doen zich via LinkedIn voor als collega-wetenschappers of -technici. Nadat ze contact hebben gelegd, wordt de relatie snel persoonlijker gemaakt, licht AIVD-directeur Erik Akerboom toe. Het nieuwe contact geeft complimenten en vraagt om iets te vertalen. “Daarna kan er persoonlijk contact volgen op een congres”, aldus Akerboom.

Informatie verkopen

Vorig jaar werden twee Russische spionnen uitgezet. Zij hadden werknemers via LinkedIn benaderd en hen vervolgens verleid informatie te verkopen. “Sociale netwerken als LinkedIn of Instagram worden continu gekopieerd en opgeslagen in databases. Die analyseren ze om doelwitten in het vizier te krijgen”, vertelt Akerboom.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief