De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat fabrikanten van apparaten, software en diensten verplicht hiervoor updates te blijven leveren. Het betreft een implementatie van een EU-richtlijn.
Termijn
Het voorstel houdt in dat consumenten het recht krijgen op software- en beveiligingsupdates bij aankoop van slimme apparaten zoals smart-tv’s, smartwatches, printers, camera’s en smartphones. Hetzelfde geldt voor games en voor diensten zoals streamingdiensten. Het aantal jaren dat fabrikanten updates ter beschikking moeten stellen, vermeldt het wetsvoorstel niet. Dat is afhankelijk van het apparaat, aldus de Rijksoverheid: “Bij een duurder product zoals een slimme wasmachine mag je langer updates verwachten dan bijvoorbeeld bij de aankoop van een digitaal spelletje op je telefoon.”
Overeenkomst
Fabrikanten worden niet verplicht om upgrades voor een nieuw besturingssysteem te leveren als dit niet in de overeenkomst staat. Tevens zijn ze slechts verplicht om updates te verstrekken die nodig zijn om te bewerkstelligen dat de afgeleverde zaak aan de overeenkomst voldoet. Wanneer een consument updates niet binnen een redelijke termijn installeert, is de verkoper niet verantwoordelijk voor de werking van een product. Wel dient de verkoper de consument geïnformeerd te hebben over de update. Ook dienen de instructies duidelijk te zijn.
Bewijslast
Met de wet wordt de omkering van de bewijslast verlengd van een half jaar naar één jaar. De verkoper van een product dient in het eerste jaar na aanschaf bij garantiekwesties te bewijzen dat het product defect is door de gebruiker, en niet door een fout in het product. Daarna ligt de bewijslast bij de consument.
Klik hier voor het wetsvoorstel.