Amerikaanse belastingdienst gehackt

IRS, de Amerikaanse belastingdienst, is dit jaar slachtoffer geweest van een ernstige hack. Daarbij hebben cybercriminelen van minstens honderdduizend Amerikanen persoonlijke gegevens in handen gekregen. Persbureau AP heeft dit bekendgemaakt.

“We zijn er zeker van dat dit geen amateurs zijn”, meldt IRS-commissaris John Koskinen. Inmiddels heeft men het systeem offline gehaald. Volgens IRS is hun centrale systeem buiten schot gebleven tijdens de hack.

Kopie├źn ontvreemd
De hackers beschikten volgens de IRS al voor de hack over persoonlijke gegevens zoals een bsn-nummer en een geboortedatum. Anders zou het niet mogelijk zijn geweest om online een kopie van oude belastingteruggaves op te vragen, zoals de hackers deden.

Identiteitsfraude
De hackers hebben in totaal meer dan tweehonderdduizend keer geprobeerd om met “twijfelachtige” e-mailadressen informatie op te vragen. Daarvan waren er honderdduizend succesvol. Op de informatie die de cybercriminelen in handen hebben gekregen staat onder andere informatie over het inkomen van de betreffende persoon; informatie die gebruikt wordt bij identiteitsfraude.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief