KPN-verbindingen afgetapt door Duitse geheime dienst

Tientallen KPN-dataverbindingen zijn jarenlang afgetapt door de Duitse geheime dienst samen met de NSA. De Oostenrijkse politicus Peter Pilz liet vandaag tijdens een persconferentie in Brussel een lijst met deze verbindingen zien.

De Amerikanen zouden de lijst hebben opgesteld. De Bundesnachrichtendienst (BND) tapte deze verbindingen vervolgens af in Frankfurt. Het is op dit moment nog niet duidelijk welke ondernemingen of organisaties zijn bespioneerd.

KPN onderzoekt de zaak
Volgens Pilz zijn 71 Nederlandse lijnen afgetapt. Hierbij ging het bijna uitsluitend om KPN-verbindingen. Deze lijnen lopen via knooppunten in Amsterdam en Rotterdam naar de rest van Europa. Via het internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt zou de Bundesnachrichtendienst data hebben afgetapt. KPN heeft laten weten de zaak te onderzoeken.

Verliezen
De persconferentie van vandaag is georganiseerd door onder andere de Europese fractie van Groenlinks. “Als EU-landen elkaar gaan bespioneren in opdracht van de NSA, verliezen ze allemaal”, aldus GroenLinks-EuroparlementariĆ«r Judith Sargentini. “De Europese Commissie moet ingrijpen om duidelijk te maken waar het nationale belang ophoudt en het Europese begint.” Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken schreef eergisteren nog aan de Tweede Kamer dat er ”thans geen aanwijzingen” zijn dat Nederland dor de Duitse geheime dienst is afgeluisterd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief