Amerikaanse Congres past spionagewet aan

Het Amerikaanse Congres heeft de wet voor binnenlandse veiligheid aangepast. De Freedom Act, zoals de nieuwe wet heet, komt in de plaats van de Patriot Act uit 2001 die het voor inlichtingendiensten mogelijk maakte om massaal mensen af te luisteren.

Onder de nieuwe USA Freedom Act worden deze gegevens van Amerikaanse burgers nog steeds verzameld. Het zijn voortaan echter de telecommaatschappijen die de gegevens opslaan.

Gerechtelijk bevel
Als inlichtingendiensten toegang tot deze data willen krijgen, zullen ze eerst een gerechtelijk bevel moeten hebben. Brad Smith van Microsoft denkt dat de nieuwe wet een belangrijke balans is tussen het beschermen van de openbare veiligheid en het beschermen van burgerrechten: “Naast het beschermen van de persoonlijke privacy, biedt het meer transparantie en toegenomen aansprakelijkheid over de surveillanceactiviteiten van de overheid, terwijl de nationale veiligheid bewaard blijft”.

Massasurveillance
De nieuwe wet zal het vertrouwen in technologie vergroten, omdat bedrijven voortaan gedetailleerde transparantierapporten mogen openbaren. Toch zijn er ook kanttekeningen. Smith noemt bijvoorbeeld het ontbreken van een juridisch raamwerk dat overheidstoegang tot deze gegevens regelt. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is blij dat de surveillancemogelijkheden van de NSA door het congres zijn beperkt. De nieuwe wet gaat volgens de EFF echter niet ver genoeg. Het Congres had er ook voor kunnen kiezen om massasurveillance helemaal te verbieden, aldus de EFF.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief