Amerikaanse Senaat verbiedt TikTok voor overheidstelefoons

De Amerikaanse Senaat heeft onlangs unaniem ingestemd met een wetsvoorstel aangaande TikTok. Het installeren en gebruik van de video-app TikTok op telefoons en computers van de federale Amerikaanse overheid is daarmee binnenkort niet meer toegestaan.

Aanleiding voor het verbod zijn veiligheidszorgen over de app, verklaart de Amerikaans senator Josh Hawley. Samen met senator Rick Scott introduceerde hij de No TikTok on Government Devices Act.

Groot beveiligingsrisico

“TikTok is een groot beveiligingsrisico en hoort niet thuis op overheidsapparaten”, stelt Hawley. “In licht van wat we allemaal weten is het ondenkbaar dat we federale werknemers, aan wie gevoelige overheidsgegevens zijn toevertrouwd, blijven toestaan om deze app op hun werktelefoon en -computers te gebruiken.”

Chinese moederbedrijven

Behalve TikTok betreft het eveneens andere apps van ontwikkelaar ByteDance. Eerder besloten het Amerikaanse ministerie van Homeland Security, het ministerie van Defensie en de Transportation Security Administration (TSA) al om het gebruik van TikTok te beperken. President Trump heeft inmiddels een Executive Order ondertekent die de bedrijfsactiviteiten van TikTok en WeChat in de Verenigde Staten gaat verbieden. De wet zal rond 20 september in werking treden, tenzij de apps door de Chinese moederbedrijven aan een Amerikaans bedrijf worden verkocht.

Klik hier voor deĀ  Executive Order.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief