Overheid gaat passagiersgegevens opvragen als onderdeel corona-aanpak

De overheid gaat passagiersdata opvragen bij vervoerders om mensen te registreren die in risicogebieden zijn geweest. Deze informatie zal aangewend worden om te controleren of deze reizigers zich houden aan de thuisquarantaine.

Minister Hugo de Jonge heeft dit recentelijk geschreven in een brief over de corona-ontwikkelingen. De maatregel is een gevolg van het advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Steekproefsgewijze controles

Met behulp van de opgevraagde informatie zullen steekproefsgewijze controles worden gehouden. Het betreft bijvoorbeeld het nabellen van reizigers om te vragen of zij zich aan de thuisquarantaine houden. Als deze mensen klachten blijken te hebben, worden zij verzocht zich direct te laten testen. Hiervoor zal een landelijk callcenter worden ingeschakeld.

Wettelijke grondslag

De regering wil data opvragen van passagiers van schepen (zoals cruises) en luchtvaartuigen die met reserveringen werken. Over de praktische uitvoering van de maatregel zal overleg plaatsvinden. De minister wijst erop dat er voor internationale treinen en bussen geen wettelijke grondslag is om passagiersgegevens op te vragen. “Over de praktische uitvoering ten aanzien van deze vervoersmodaliteiten ga ik samen met betrokken partijen bekijken wat de eventuele mogelijkheden zouden zijn om te kunnen beschikken over passagiersgegevens”, aldus De Jonge.

Klik hier voor de brief van minister De Jonge.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief