Geen sport-apps op diensttelefoons militairen

Het ministerie van Defensie heeft sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk geblokkeerd. Reden is dat gebleken is dat via de sport-app van het Finse bedrijf Polar persoonlijke gegevens zijn te onderscheppen.

Minister van Defensie, Ank Bijleveld, heeft de Tweede Kamer hier afgelopen zondag over geïnformeerd. ”Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat,” licht de minister toe.

Bewustzijn en collegiale controle

”Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis,” vervolgt Bijleveld. Nieuwe technieken en apparatuur dienen volgens haar voortdurend te worden geëvalueerd op risico’s. ”Informatiedeling hoort bij de hedendaagse maatschappij. Voorkomen moet worden dat dit risico’s oplevert voor militairen, hun gezin en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale controle zijn van essentieel belang om er voor te zorgen dat deze risico’s worden beperkt,” aldus Bijleveld.

Polar, Runkeeper, Endomondo en Strava

De minister is overgegaan tot deze maatregel na een onderzoek van De Correspondent en onderzoekcollectief Bellingcat. Zij concludeerden dat persoonlijke gegevens van Polar-gebruikers tot vrijdag voor iedereen toegankelijk waren. Daarbij ging het bijvoorbeeld om namen, trainingslocaties en woonplaatsen van militairen en geheim agenten. Vergelijkbare apps zoals Runkeeper, Endomondo en Strava hebben vergelijkbare privacyrisico’s.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief