Recordaantal botnetservers gedetecteerd

Spamhaus heeft in de maand juli van dit jaar een recordaantal botnetservers ontdekt.

Het totale aantal gedetecteerde botnetservers in de eerste drie kwartalen van 2019 is volgens de anti-spamorganisatie groter dan in het gehele jaar 2018.

1.587 nieuwe botnetservers

In juli ontdekte Spamhaus 1.587 nieuwe botnetservers. Nog nooit werden er in één maand zoveel comand & control-servers geteld waarmee cybercriminelen computers in een botnet aansturen. Het totaal aantal botnetservers voor de eerste negen maanden van dit jaar bedraagt 10.402. In heel 2018 waren dit er 10.263. Spamhaus denkt dat de stijging komt door toename van het aantal frauduleuze ‘sign-ups’. Kwaadwillenden maken gebruik van gestolen of valse identiteitsgegevens om een Virtual Private Server (VPS) of dedicated server te huren die vervolgens alleen als botnetserver wordt aangewend.

Trickbot

Tevens constateerde Spamhaus een sterke toename van het aantal botnetservers voor Trickbot-malware. Deze kwaadaardige software maakt gebruik van Microsoft Office-documenten met malafide macro’s om zich te vermenigvuldigen. Deze documenten worden via e-mail verzonden. TrickBot wordt gedownload wanneer gebruikers de macro’s in het ontvangen document inschakelen. Ook andere malware is in staat om TrickBot op een computer te installeren. Deze malware kan wachtwoorden en gegevens voor internetbankieren ontvreemden en additionele malware installeren.

Klik hier voor het rapport van Spamhaus.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief