Android is verantwoordelijk voor 92% van de mobiele malware

De schrijvers van mobiele malware proberen nu hun investeringen terug te verdienen door zich volledig op Android te focussen volgens een onderzoeksrapport van Juniper. Dit is vooral te danken aan het feit dat Android wereldwijd wordt gebruikt en een open platform is. Net als elke professional die software schrijft proberen ook de makers van malware het op een zo groot mogelijke markt. Het karakter van malware is de afgelopen jaren drastisch gewijzigd. Dit heeft te maken met de grote veranderingen van type telefoons en het gebruik daarvan. Tot 2010 was het vooral gericht op Nokia’s Symbian platform en Oracle’s Java Micro Edition.

Vanaf 2011 is er een duidelijke verschuiving in het malware landschap van Symbian naar Google’s Android Operating System. Deze trend versnelde in 2012 en het eerste kwartaal van 2013 enorm. In maart 2013 waren er al 253.304 voorbeelden van Android malware gevonden. Hiermee neemt Android 92 procent van de ontdekte bedreigingen voor zijn rekening.

Het ligt niet aan feit dat het Android Operating System minder veilig is dan andere Operating Systemen voor mobiele apparatuur. Er zijn zelfs meer kwetsbaarheden ontdekt in Apple’s IOS in 2012. Toch wordt er meer malware geschreven voor Android. Dit heeft vooral te maken met het aantal mobiele telefoons met dit Operating System. Bijna 70% van alle verkochte telefoons wereldwijd was uitgerust met Android. Een van de oorzaken ligt in het feit dat ontwikkelaars binnen Google Play redelijk anoniem kunnen blijven. De registratie eisen liggen een stuk lager dan bij de App Store van Apple. Daarnaast zijn applicaties voor Android niet alleen via Google Play te verkrijgen, maar zijn er ook zogenaamde ’third-party’ marktplaatsen waar geen of nauwelijks controle wordt uitgevoerd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief