Europese landen maakten deals met NSA voor uitwisselen van informatie

De Britse krant The Guardian heeft in de nacht van zaterdag op zondag een bericht ingetrokken, waarin werd geschreven dat de Verenigde Staten en Europese landen samen hebben gewerkt bij het verzamelen van persoonlijke communicatiegegevens. Ook Nederland zou onder deze landen zijn.

The Guardian baseerde het artikel op een bericht op het weblog The Privacy Surgeon. Het weblog ontving deze informatie van Wayne Madsen, een voormalige Amerikaanse marineofficier. Madsen heeft net als Snowden bij de geheime dienst NSA gewerkt.

Volgens de voormalig marineofficier leverden de Europese landen informatie over mobiel telefoonverkeer en internetgebruik aan de NSA. In ruil daarvoor ontvangen deze landen ‘geschoonde informatie’ terug van de inlichtingendienst. Behalve Nederland zou ook Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje en Italië geheime afspraken met de Verenigde Staten hebben gemaakt.

Madsen zegt de onthullingen te doen omdat volgens hem EU politici -waaronder Angela Merkel- niet het hele verhaal vertellen over de activiteiten van de NSA in Europa. Hij heeft de afgelopen jaren geregeld onthullingen over Amerikaanse inlichtingendiensten gedaan, maar ontvangt veel kritiek omdat hij een aanhanger van samenzweringstheorieën zou zijn.

Het bericht dat door The Guardian op zaterdagavond is geplaatst werd door verschillende media overnomen. Omstreeks twee uur ’s nachts trok de krant het bericht echter weer in, ‘in afwachting van onderzoek’. De Britse krant is één van de kranten die de onthullingen van Edward Snowden over het omstreden PRISM spionageprogramma publiceerde.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief