AP ontraadt gebruik Google-diensten in onderwijs

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderwijsinstellingen opgeroepen om geen gebruik meer te maken van Google-diensten. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) deze week op basis van twee vertrouwelijke adviezen van de toezichthouder. De AP vindt dat de e-mail- en clouddiensten niet voldoen aan de AVG.

Persoonlijke gegevens

Nederlandse scholen en universiteiten maken gebruik van uiteenlopende Google-diensten. Voorbeelden zijn Gmail, Meet, Sheets, Docs en Classroom. Onderwijsinstellingen zijn echter onvoldoende op de hoogte over hoe en waar persoonlijke gegevens van hun leerlingen en studenten worden verwerkt. Ook weten zij niet voor welk doel en met welke grondslag dit gebeurt. De verwerking van deze gegevens kan daardoor niet rechtmatig plaatsvinden, aldus de AP.

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt nog geen gebruik van Google-diensten, maar heeft hier wel naar gekeken. De AP raadt het gebruik ervan af, zolang “fundamentele vragen” niet zijn beantwoord. In een reactie tegenover het FD heeft de Rijksoverheid laten weten dat ministeries, onderwijskoepels en de IT-koepel voor academici hierover met Google in overleg zijn. Het Amerikaanse techbedrijf heeft laten weten de feedback van de AP te waarderen en denkt op korte termijn alsnog aan alle regels te kunnen voldoen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief