Hoogleraren waarschuwen voor Amerikaanse cloudproviders

Twintig hoogleraren cybersecurity hebben Nederlandse universiteiten gewaarschuwd voor het gebruik van Amerikaanse cloudproviders. Zij deden dit afgelopen vrijdag in een brief getiteld: Overstappen naar de Cloud, bezint eer ge begint.

Volgens de hoogleraren die zijn verenigd in ACCSS (ACademic Cyber Security Society), besteden universiteitsbesturen het onderhoud van ICT-diensten steeds vaker uit aan Amerikaanse cloudgiganten.

Falend strategisch handelen

“Blijkbaar verliest het lange termijn strategisch denken het van de korte termijn operationele problemen. Maar is dat wel verstandig, en zal de rekening van een falend strategisch handelen ons op termijn niet opbreken? Voordat er onomkeerbare besluiten worden genomen, is er een aantal aandachtspunten waar bestuurders en universiteitsraden zich eerst over zouden moeten buigen”, schrijven de hoogleraren in hun brief.

Grenspolitie van data

Gegevens die bij Amerikaanse cloudproviders zijn ondergebracht, worden buiten Europees grondgebied geplaatst. In plaats daarvan bevinden ze zich binnen ‘ommuurde tuinen’ van deze cloudproviders, die onder Amerikaanse wet- en regelgeving vallen. Ook de autorisatie om toegang tot deze diensten te krijgen, wordt daarmee uitbesteed. “We verheffen daarmee de Facebooks, Googles, Amazons en Microsofts van deze wereld niet alleen tot beheerder van onze data, maar ook tot grenspolitie van die data”, aldus de hoogleraren.

Strategische visie

Universiteitsbesturen en universiteitsraden zouden een strategische visie moeten ontwikkelen voor de omgang met clouddiensten. Op de korte termijn kan het uitbesteden weliswaar voordelig zijn. Echter, wat zijn bijvoorbeeld de kosten wanneer universiteiten van de rechter geen gebruik van Amerikaanse cloudproviders meer mogen maken, en alle gegevens dienen te migreren? In het geval van de grote techbedrijven kan dat problematisch zijn. “You can check-in anytime you like, but you can never leave”, besluiten de schrijvers van de brief. Tot de ondertekenaars ervan behoren onder meer Aiko Pras, Bart Jacobs, Herbert Bos, Joris van Hoboken, Michel van Eeten en Tanja Lange.

Klik hier voor de brief Overstappen naar de Cloud, bezint eer ge begint.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief