Australische overheid adviseert gebruik alias op social media

Het is verstandiger om op social media geen echte naam te gebruiken maar een alias. Ook is het aan te raden om een apart e-mailadres te gebruiken voor de registratie, en om zo weinig mogelijk persoonlijke informatie te delen. Dat adviseert het Australische Cyber Security Centre (ACSC).

Afpersing en social engineering

“Persoonlijke informatie die op social media wordt geplaatst of gedeeld via chatapps kan worden misbruikt. Zelfs onschuldig lijkende berichten, foto’s of video’s zijn te gebruiken voor het maken van gedetailleerde profielen van personen”, stelt het ACSC. Kwaadwillenden kunnen zulke informatie gebruiken om mensen af te persen of voor social engineering.

Persoonlijke en gevoelige informatie

Locatiegegevens van foto’s die via social media worden gedeeld, kunnen het beste verwijderd worden. Het is sowieso veiliger om de hoeveelheid persoonlijke en gevoelige informatie online te beperken. Andere adviezen van het ACSC luiden om voor elk socialmedia-account een unieke passphrase te gebruiken, geen antwoorden te geven op de geheime vragen voor het uitvoeren van wachtwoordresets en niet in te loggen op socialmedia-accounts vanaf openbare computers.

Klik hier voor het advies van het Australische Cyber Security Centre (ACSC).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief