Bijna helft Nederlanders bezorgd over cyberdreigingen

Uit de meest recente Risico- en Crisisbarometer blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over cyberdreigingen. De barometer is een publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Cyberdreiging en criminaliteit

Deelnemers aan het onderzoek denken dat cyberdreigingen en georganiseerde criminaliteit de grootste kans hebben om zich voor te doen in Nederland. Op de derde plaats staan extreem weer, op plaats vier infectieziekten gevolgd door geopolitieke dreigingen.

Overheid

Als het gaat om het voorkomen van cyberdreigingen vindt 43 procent van de respondenten dat de overheid te weinig doet. Een kwart vindt echter dat zij voldoende onderneemt. 29 procent weet het niet of heeft hier geen mening over.

Informatievoorziening

Dertig procent heeft geen of weinig vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid bij een ramp of crisis. Daarentegen heeft 27 procent juist veel, of heel veel, vertrouwen in de overheid. De overige veertig procent zit hier tussenin: zij hebben niet veel, maar ook niet weinig vertrouwen.

Klik hier voor de Risico- en Crisisbarometer van het NCTV.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief