Autoriteit Persoonsgegevens wil samen met Openbaar Ministerie hosters deepfakevideo’s bestraffen

Het toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie (OM) kunnen elkaar goed aanvullen bij de aanpak van deepfakevideo’s. Dat heeft Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, onlangs laten weten tegenover het AD.

Klacht

Slachtoffers van deepfakes kunnen het platform of de hoster verzoeken om het beeldmateriaal te verwijderen. Als een platform niet meewerkt, kunnen ze een klacht indienen bij de AP. “Uploaders weten dat ze fout bezig zijn en verstoppen zich daarom vaak in schimmige landen waar de kans op vervolging of uitlevering minder groot is”, licht Wolfsen toe.

Strafrechtelijk vervolgen

Uitleveringsverdragen zijn niet van toepassing aangaande overtredingen van de AVG. “Dus óf zo’n bedrijf heeft een aanspreekpunt in de EU, waardoor de AP die kan aanpakken, óf zo’n bedrijf heeft dat niet, en dan kan Nederland zo’n bedrijf of de leidinggevenden van dat bedrijf strafrechtelijk vervolgen. Al dan niet in samenwerking met het land waar het bedrijf zit. Zo komen dit soort bedrijven hier niet mee weg”, aldus Wolfsen.

Klik hier voor het bericht van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief