Privaat alternatief DigiD voor inloggen bij overheid

In de toekomst is het voor burgers mogelijk om bij de overheid in te loggen met een privaat alternatief voor DigiD. Op 1 juli is de Wet digitale overheid (Wdo) in werking getreden waardoor dit mogelijk is.

Wet digitale overheid

“In de Wet digitale overheid is precies vastgelegd waarvoor aanbieders van inlogmiddelen gegevens van burgers en bedrijven mogen gebruiken. Namelijk: inlogmiddelen uitgeven, burgers en bedrijven laten inloggen bij de overheid en hen ondersteunen bij eventuele problemen. Als aanbieders van inlogmiddelen zich hier niet aan houden, dan overtreden zij de AVG”, schreef staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering eerder dit jaar aan de Eerste Kamer.

Veiligheid en betrouwbaarheid

De Wdo regelt uitsluitend inloggen bij publieke diensten. Burgers kunnen de goedgekeurde private inlogmiddelen ook gebruiken om bij commerciƫle/private partijen in te loggen, bijvoorbeeld webwinkels. De Wdo wordt in fases ingevoerd. Pas wanneer een instantie technisch en organisatorisch klaar is om aan te sluiten, gaat deze gelden. Departementen, publieke dienstverleners en DigiD-aanbieder Logius gaan hier gezamenlijk een aansluitschema voor opzetten. Er worden alleen inlogmiddelen toegelaten die door de overheid op veiligheid en betrouwbaarheid zijn gecontroleerd.

Klik hier voor het bericht van Digitale Overheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief