Bedrijven blijven AVG overtreden met uitwisselen van gegevens met VS

De Amerikaanse autoriteiten zeggen “ongekende” maatregelen te willen nemen om de persoonlijke data van Europese burgers die naar de VS wordt verzonden te beschermen. Aan het begin van dit jaar werd een “principeakkoord” aangekondigd maar zes maanden later zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt. Daardoor werken bedrijven nog steeds niet volgens de AVG, aldus de Oostenrijks advocaat, auteur en privacyactivist Max Schrems.

Zaak Schrems II

Sommige bedrijven zijn ondertussen overgestapt naar providers die niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen. Veel ondernemingen blijven echter de AVG overtreden, erop vertrouwende dat een nieuw akkoord de situatie zal oplossen. Sinds het Hof van Justitie van de Europese Unie het EU-US Privacy Shield ongeldig heeft verklaard in de zaak Schrems II zijn er twee jaar verstreken.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Bedrijven houden zich echter niet aan de nieuwe realiteit. Ook vindt er volgens Schrems geen gepaste handhaving plaats. Hij stelt dat de aankondiging van het principeakkoord de reden is dat er ook minder wordt gehandhaafd. De privacyactivist gaat ervan uit dat het nieuwe akkoord aan het Hof van Justitie van de Europese Unie zal worden voorgelegd als de waarborg van de privacy tekortschiet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief