Belastingdienst handelde in strijd met AVG bij toeslagen

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag jarenlang niet overeenkomstig de AVG verwerkt.

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat de verwerking onrechtmatig en discriminerend plaatsvond.

Nationaliteit

De Belastingdienst had de gegevens over dubbele nationaliteit al in januari 2014 moeten verwijderen. In mei 2018 stonden er echter nog 1,4 miljoen burgers met een dubbele nationaliteit geregistreerd in systemen van de Belastingdienst. Tevens verwerkte de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag om georganiseerde fraude tegen te gaan. Ook gebruikte de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers als een indicator om bepaalde aanvragen automatisch als risicovol te bestempelen. In al deze gevallen was de verwerking daarom onrechtmatig.

Discriminerend

“Uit ons onderzoek is naar voren gekomen dat de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst op meerdere manieren, op grote schaal en langdurig gegevens bewaarde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Het hele systeem was op een discriminerende manier ingericht en werd ook als zodanig gebruikt. Welke concrete gevolgen dit heeft gehad voor individuele aanvragers, dat kunnen we in dit onderzoek niet zien. Wel was er permanent en structureel onnodige negatieve aandacht voor de nationaliteit en dubbele nationaliteit van de aanvragers”, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief