Belastingkantoor Twente: geen interieurfoto’s voor WOZ-waarde

Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) is gestopt met het gebruik van interieurfoto’s van woningen voor het bepalen van de WOZ-waarde. De fiscus wilde op deze manier de waarde nauwkeuriger vaststellen.

Motie

De proef leidde tot veel kritiek, zowel van inwoners als vanuit de politiek. Bijna de gehele Enschedese gemeenteraad stemde voor een motie waarin werd opgeroepen om er onmiddellijk mee te stoppen. Het GBT heeft gehoor gegeven aan deze oproep. “Wij betreuren de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de brief. Dat was in geen geval onze bedoeling. Op verzoek van de gemeente Enschede stoppen wij per direct met de pilot”, schrijft het Belastingkantoor op zijn eigen website. Burgers die al interieurfoto’s hebben verzonden, kunnen deze laten verwijderen door een e-mail te sturen of door te bellen met het GBT.

Autoriteit Persoonsgegevens

Een soortgelijk voorval vond eerder dit jaar plaats in de gemeente Woerden. Ook negen Oost-Brabantse gemeenten vroegen om interieurfoto’s. “De gemeente gaat hiermee achter de voordeur van haar inwoners kijken. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen en alleen als het strikt noodzakelijk is”, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens in een reactie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief