De Belgische regering wil een ander beleid ten aanzien van ethisch hacken: het zou niet langer strafbaar moeten zijn. In plaats daarvan zou er een meldpunt moeten komen waar burgers lekken in ICT-systemen van de overheid kunnen melden.
Dit standpunt nam de Belgische premier onlangs in naar aanleiding van Kamervragen van parlementslid Roel Deseyn, aldus de Belgische krant De Standaard.
Digitale klokkenluider
Het Belgische parlementslid Deseyn noemt de bescherming van digitale klokkenluiders zelfs “onmisbaar in een modern cyberveiligheidsbeleid”. Verder zegt hij: “In plaats van een defensieve houding aan te nemen en bonafide hackers met de vinger te wijzen, moeten we hun expertise net honoreren”. Veel netwerken zijn naar zijn mening niet veilig: “Wie er iets van kent, is gechoqueerd hoe onveilig onze systemen zijn.”
Centrum voor Cybersecurity
Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) gaat onderzoeken hoe de kennis en kunde van ethische hackers ingezet kan worden, zonder dat alles geoorloofd is. Miguel De Bruycker, topman van het centrum: “In de Belgische wetgeving wordt een virtuele inbraak gelijkgesteld aan een echte, fysieke inbraak, en dat leidt in de realiteit tot een grote grijze zone. Veel jongeren beseffen niet dat ze al strafbaar zijn als ze één of ander tooltje lanceren om lekken op te sporen.”