Beveiliging van veel websites mkb volstrekt onvoldoende

Uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant blijkt dat een groot deel van het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn website onvoldoende heeft beveiligd. Van de naar schatting ruim 500.000 websites van deze bedrijven die privacygevoelige gegevens verwerken, loopt driekwart het risico om gehackt te worden.

Bij een kwart van deze websites zouden hackers zich zelfs direct toegang tot de database met klantgegevens kunnen verschaffen.

Heel gevoelige persoonsgegevens

“De beveiliging in deze sector is volstrekt onvoldoende,” licht Lokke Moerel toe. Hij is hoogleraar Global ICT Law aan de universiteit van Tilburg en tevens lid van de Cyber Security Raad. “Ook kleinere bedrijven hebben databases met soms heel gevoelige persoonsgegevens.”

Maatschappelijke en economische middenmoot

Volgens het onderzoek is er een aanhoudend gebrek aan deugdelijke cybersecurity bij het mkb. Hetzelfde geldt voor vele andere organisaties die in het onderzoek worden getypeerd als de “maatschappelijke en economische middenmoot”. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om scholen, sportverenigingen en uiteenlopende gezondheidsinstellingen. Zij hebben contactgegevens van personen, maar ook bankrekeningnummers, burgerservicenummers, paspoortgegevens of medische informatie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief