Boete van 150.000 euro voor spamberichten

In Groot-Brittanniƫ heeft een financiƫle dienstverlener een boete van 150.000 euro gekregen, omdat het bedrijf spamberichten via sms verspreidde. In de verstuurde berichten kregen mensen een nieuwe creditcard aangeboden.

Het gaat om het bedrijf Intelligent Lending dat handelt onder de naam Ocean Finance. Het bedrijf was in de veronderstelling dat het aan de wetgeving voldeed. De derde partij die de namen en telefoonnummers had aangeleverd, beweerde dat de mensen akkoord waren gegaan met het ontvangen van de sms-berichten.

Rechtmatig
Onderzoek van de Britse databeschermingsautoriteit ICO wees echter uit dat de gegeven toestemming niet conform de wettelijke vereisten was. Het ICO heeft met de boete een waarschuwing willen afgeven aan andere bedrijven die marketingcampagnes willen inzetten. “Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven om grondig te controleren dat persoonlijke data op eerlijke en rechtmatige wijze zijn verkregen. Het is niet voldoende om alleen op het woord van een derde partij te vertrouwen,” zegt Steve Eckersley van het ICO.

Ruim 1.900 klachten
In een half jaar tijd verzond Ocean Finance 7,7 miljoen spamberichten. Daarvan kwamen en 4,5 miljoen daadwerkelijk aan. Het leverde ook een regen aan klachten op bij het ICO: ruim 1.900. Het bedrijf kreeg niet alleen een boete; het mag ook geen spamberichten meer versturen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief