Gezichtsherkenning bij veel smartphones niet veilig

Van veel smartphones functioneert de gezichtsherkenningsfunctie niet correct. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat tientallen toestellen met een goede pasfoto ontgrendeld kunnen worden.

Tijdens het onderzoek werden 110 toestellen getest. Bij 42 daarvan konden de testers de gezichtsherkenningsfuncties omzeilen. De Consumentenbond adviseert om bij deze telefoons een vergrendelcode en/of een andere vorm van biometrische beveiliging te gebruiken.

Goede portretfoto

Tot de toestellen waarbij de gezichtsherkenningsfunctie met een goede portretfoto gepasseerd kan worden, behoren onder meer de Samsung Galaxy A7 en A8, Huawei P20, P20 Lite en P20 Pro, Nokia model 3.1 en 7.1 en Sony Experia XZ2 en XZ2 Compact. De Honor 7A en vijf toestellen van LG waren eveneens met een foto te ontgrendelen. Bij deze toestellen is het echter wel mogelijk om de gezichtsherkenning ‘strikter’ in te stellen.

Waarschuwing

“Bij het instellen van gezichtsontgrendeling tonen telefoons vaak wel een waarschuwing dat de techniek niet zo veilig is als andere. Maar dat de beveiliging zó zwak is, zal niet elke gebruiker aannemen,” stelt de Consumentenbond. Uit het onderzoek van de belangenvereniging blijkt dat er ook tal van toestellen zijn die niet met portretfoto’s zijn te misleiden. Bij de Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro functioneert de gezichtsherkenningsfunctie wel naar behoren. Ook de iPhones van Apple zijn veilig volgens de Consumentenbond.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief