BSI: Duitse energiebedrijven doelwit cyberaanvallen

Cybercriminelen hebben het gemunt op energiebedrijven in Duitsland. Al enkele keren zijn kwaadwillenden erin geslaagd om zich toegang te verschaffen tot hun bedrijfsnetwerken. Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, waarschuwt hiervoor.

De criminelen gebruiken daarbij uiteenlopende methodes. Tot nu toe zijn er nog geen aanwijzingen dat kwaadwillenden er ook in zijn geslaagd om zich toegang te verschaffen tot de productie- of controlenetwerken. Nadere details over de cyberaanvallen en pogingen daartoe, zijn niet vrijgegeven.

Digitale beveiliging

“Deze aanvallen laten zien dat Duitsland het doelwit van cyberaanvallen is. Dat tot nu toe geen vitale netwerken zijn geïnfiltreerd, laat zien dat de digitale beveiliging van de vitale infrastructuur van een goed niveau is,” stelt Arne Schönbohm, hoofd van het BSI.

Cybersecurity-wetgeving

Schönbohm benadrukt dat deze trend erop wijst dat de huidige cybersecurity-wetgeving aangepast dient te worden: “De dreigingssituatie in cyberspace is de afgelopen maanden behoorlijk verslechterd en er is geen reden om aan te nemen dat het zal verbeteren.” Het Amerikaanse Cisco waarschuwde vorig jaar al voor cyberaanvallen op bedrijven in de energiesector. De Amerikaanse overheid deed dit eveneens, enkele maanden geleden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief