Nationaal Coördinator Terrorisme: Nederlandse bedrijven en organisaties maken het hackers te makkelijk

Cyberaanvallen door kwaadwillende landen zijn de grootste digitale bedreiging voor de nationale veiligheid. Digitale aanvalstechnieken zijn volledig ingeburgerd. Er zijn nog maar weinig conflicten waarbij landen geen digitale middelen inzetten.

Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het rapport Cybersecuritybeeld Nederland. In dit rapport dat recentelijk werd gepubliceerd, schrijft de NCTV voorts dat Nederlandse bedrijven en organisaties het hackers te makkelijk maken.

Gecompliceerd

Vaak belanden de hypermoderne cybertechnieken die landen door hun overvloed aan geld, kennis en mensen kunnen inzetten, uiteindelijke bij cybercriminelen. Dat maakt het erg gecompliceerd om te achterhalen wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor een cyberaanval.

Tijdig updaten

De NCTB wijst erop dat landen het vaak afkunnen met eenvoudige cyberwapens. Een DDoS-aanval kan al veel schade aanrichten, omdat bedrijven en organisaties hun verdediging niet op orde hebben. De NCTV stoort zich aan deze houding, omdat dergelijke aanvallen “profijtelijk, laagdrempelig en weinig riskant” zijn. De coördinator benadrukt dat het essentieel is om de beveiliging tijdig te updaten. Hierdoor zouden eerdere cyberaanvallen eenvoudig tegen te houden zijn geweest, aldus de NCTV.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief