BSN op voorkant paspoort risico voor identiteitsfraude

Het CDA heeft bij monde van Kamerlid Van der Molen eind vorige week Kamervragen aan staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken gesteld over de herleidbare vermelding van het burgerservicenummer (BSN) op paspoorten.

Op de voorkant van pasporten die na 2014 zijn uitgegeven, staat het burgerservicenummer zichtbaar en herleidbaar vermeld. Samen met andere gegevens bevindt dit zich onderaan de houderpagina, aldus het CDA-Kamerlid. Van der Molen wil van staatssecretaris Knops vernemen of hij zijn mening deelt dat dit het risico van identiteitsfraude met zich meebrengt.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Rijksoverheid zou er volgens Van der Molen juist zoveel mogelijk voor moeten zorgen dat identiteitsfraude wordt tegengegaan. Onlangs nog bekritiseerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de Belastingdienst die het burgerservicenummer (BSN) gebruikt in het btw-identificatienummer van zzp’ers. De AP wees de belastingdienst erop dat de dienst hier geen wettelijk grondslag voor heeft.

Identiteitskaart en rijbewijs

Het Kamerlid wil van de staatssecretaris weten waarom bij de identiteitskaart en het rijbewijs de gegevens met daarin een herleidbaar BSN alleen op de achterkant zijn geplaatst, en bij het paspoort niet. Tevens wil hij weten of de staatssecretaris bij de volgende herziening van het paspoort alle gegevens die naar een BSN te herleiden zijn, van de voorkant gaat verwijderen. Binnen drie weken dient Knops antwoord te geven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief