Bulgarije arresteert verdachte wegens hack belastingdienst

De politie van Bulgarije heeft een twintigjarige man gearresteerd. Hij wordt verdacht van het  hacken van de nationale belastingdienst.

Tijdens de inbraak ontvreemdde de hacker persoonlijke en financiële informatie van miljoenen Bulgaren. De gearresteerde Bulgaar werkt in de ICT. Het hoofd Digitaal van de Bulgaarse politie heeft dit onlangs bekendgemaakt.

Vijf miljoen Bulgaren

De grootschalige hack vond in juni plaats, maar kwam vorige week pas aan het licht. Op dit moment wordt onderzocht of er mogelijk nog meer mensen bij de aanval betrokken zijn. Tijdens de hack zouden de persoonlijke en financiële gegevens van vijf miljoen Bulgaren zijn gelekt. Het land heeft ruim zeven miljoen inwoners. De Bulgaarse minister van Financiën heeft alle inwoners zijn excuses aangeboden.

F-16-straaljagers

Mladen Marinov, de minister van Binnenlandse Zaken, denkt dat de cybercrime verband houdt met de aankoop van F-16-straaljagers van de Amerikaanse regering. Het betreft een aankoop ter waarde van 1 miljard euro. De hacker zou via een Russisch e-mailadres de financiële gegevens van miljoenen Bulgaren naar nationale media verzonden hebben. Hierbij zaten ook gegevens bij over inkomen, sociale zekerheid en uitgaven aan gezondheidszorg.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief