Meeste Nederlanders gebruiken geen wachtwoordmanager

De meeste Nederlandse internetgebruikers maken geen gebruik van een wachtwoordmanager. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Digitale Veiligheid & Criminaliteit 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

“Door het toenemende internetgebruik in de afgelopen jaren is het aantal online accounts toegenomen, wat het moeilijk maakt om voor iedere online dienst of website een sterk wachtwoord te bedenken en dat ook nog eens te onthouden. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een wachtwoordmanager,” stelt het CBS echter.

Wachtwoordmanager

67 procent van de respondenten gaf aan geen gebruik van een wachtwoordmanager te maken. Iets minder dan  9 procent maakt er vaak gebruik van. Eveneens ongeveer 9 procent geeft aan voor alle accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. 10 procent van de ondervraagden heeft geen wachtwoord of andere inlogmethode voor zijn apparaat ingesteld.

Bankzaken

63 procent doet nooit online bankzaken of betalingen via een wifi-netwerk of op een openbare plek. Bijna de helft van de respondenten opent geen e-mails van onbekende afzenders; 71 procent opent geen bestanden of documenten van mensen die ze niet kennen. Het maken van back-ups is niet populair: 22 procent maakt geen back-ups op een andere computer of harde schijf. 32 procent bewaart geen gegevens in de cloud.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief