Chaos Computer Club: Duitse stemtel-software onveilig

Volgens een Duitse onderzoeksgroep van computerexperts gebruiken enkele Duitse deelstaten onveilige stemtel-software bij de verkiezingen. Duitsland gebruikt geen stemcomputers en de uitgebrachte stemmen worden met de hand geteld. De uitslagen worden echter per computer verzonden.

Enkele kiesdistricten gebruiken daarvoor de applicatie PC-Wahl 10. Deze software zou volgens de Chaos Computer Club onvoldoende beveiligd zijn. Bovendien zou niet te achterhalen zijn of de resultaten gemanipuleerd zijn.

PC-Wahl 10
Wat zijn volgens het computercollectief de mankementen aan het programma PC-Wahl? In de eerste plaats zouden de gehanteerde wachtwoorden om de uitslagen te verzenden eenvoudig zijn te ontdekken. Ook de beveiliging van de server waarop alle data bijeenkomt, zou onder de maat zijn. Ten derde is volgens de Chaos Computer Club de automatische updatefunctie van het programma te beïnvloeden. Kwaadwillenden zouden dan een gehackte variant van PC-Wahl kunnen verspreiden, waarmee de rechtmatige uitslagen eenvoudig zijn aan te passen.

Duitse Kiescommissie
De voorzitter van de Duitse Kiescommissie heeft laten weten dat de computers slechts ingezet worden om voorlopige uitslagen vast te stellen. De eindresultaten worden, naar zijn zeggen, handmatig vastgelegd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief