ChatGPT weer toegestaan in Italiƫ: voldoet aan privacywetgeving

De Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la protezione dei dati personali (GPDP) staat het gebruik van ChatGPT weer toe. Eind maart had de autoriteit de chatbot nog verboden.

Illegaal

Volgens de GPDP verzamelde ChatGPT op illegale wijze persoonlijke gegevens voor het trainen van de algoritmes. Ook zou de app niet checken of de gebruikers ervan meerderjarig zijn. Derhalve werd OpenAI, de ontwikkelaar ervan, door de GPDP opgeroepen om per direct te stoppen met het verwerken van gegevens van Italiaanse gebruikers.

Rechten

OpenAI heeft vervolgens maatregelen genomen om deze bezwaren weg te nemen. De informatie aan gebruikers en niet-gebruikers is inmiddels uitgebreid. Tevens kunnen zowel gebruikers als niet-gebruikers hun rechten uitoefenen, concludeert de Italiaanse privacytoezichthouder. Er wordt nu bijvoorbeeld vermeld welke persoonlijke data wordt verwerkt bij het trainen van de algoritmes. Tevens is er de mogelijkheid van een opt-out om persoonlijke gegevens niet te laten verwerken.

Toestemming ouders

Ook moeten gebruikers voortaan aantonen dat ze 18 jaar of ouder zijn. Als ze tussen de 13 en 18 jaar oud zijn, hebben ze toestemming nodig van hun ouders of voogd voor het gebruik van ChatGPT.

Klik hier voor het bericht van de GPDP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief