Google vervangt slot-icoon door tune-icoon

Google gaat het slot-icoon bij HTTPS-websites vervangen door een tune-icoon. Het techbedrijf heeft dit onlangs bekendgemaakt.

Phishingsites

Het slot-icoon is al jaren in gebruik om gebruikers te laten weten dat het verkeer van en naar een website geëncrypt is. Het betekent echter niet dat de website zelf betrouwbaar of veilig is. Uit onderzoek enkele jaren geleden bleek dat slechts elf procent van de deelnemers weet wat het slot-icoon betekent. Dit is een ernstig misverstand aangezien bijna alle phishingsites HTTPS gebruiken en dus ook een slot-icoon in de adresbalk laten zien.

Klikken

Daarom heeft Google besloten om later dit jaar in de Chrome-browser een nieuw tune-icoon te gebruiken. Deze neutrale indicator geeft aan dat security de standaard staat is, en dat websites met dit icoon niet zomaar zijn te vertrouwen. Vanaf begin september, tijdens de release van Chrome 117, gaat Google het nieuwe icoon uitrollen. Het techbedrijf hoopt dat het hierdoor ook voor meer mensen duidelijk is dat door te klikken op het icoon, ze informatie te zien krijgen over de instellingen en andere controles.

Release Chrome 117

Google gaat het nieuwe icoon begin september met de release van Chrome 117 doorvoeren. Het slot-icoon in Android zal rond deze tijd ook worden vervangen. Op iOS zal het slot-icoon volledig worden verwijderd, omdat het daar niet vervangen kan worden. Op alle platforms zal Google blijven waarschuwen dat HTTP-sites niet veilig zijn.

Klik hier voor het bericht van Google.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief