Coinhive meest voorkomende malware

Coinhive is al een jaar lang de malware die het meest voorkomt. Dat stelt internetbeveiligingsbedrijf Check Point uit Californië in een overzicht dat deze week werd gepubliceerd.

De malware voert volgens het beveiligingsbedrijf de ranglijst aan sinds december 2017. Wereldwijd is 12 procent van alle organisaties erdoor getroffen.

Cryptokaper

Coinhive behoort tot de cryptokapers. Dit is malware die de processorkracht van een computer kaapt om cryptovaluta te delven. Coinhive delft de cryptovaluta Monero. De malafide code van de cryptokaper kan onder meer verstopt zijn in websites. Bezoekers van zo’n site kunnen erdoor getroffen worden, zonder dat ze het in de gaten hebben. Een jaar geleden werd Coinhive onder andere ontdekt in advertenties op YouTube.

Rekenkracht

Het delven van cryptovaluta maakt gebruik van de rekenkracht van een computer. Op deze manier wordt het netwerk van de virtuele munt draaiende gehouden. Vanwege de benodigde rekenkracht, zijn er veel computers nodig die over een krachtige processor beschikken. Criminelen zetten Coinhive in om met de rekenkracht van andermans computer Monero te verzamelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief