Chinese hackers ontvreemden 60.000 mails van Amerikaans ministerie

Chinese hackers hebben 60.000 mails gestolen uit de mailbox van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een stafmedewerker van de senaat heeft dit onlangs tegenover persbureau Reuters verklaard.

Oost-Azië en het Stille Oceaangebied

Het betreft e-mails die via tien accounts zijn ontvreemd, aldus de medewerker. Beleidsmakers van het ministerie zijn hierover geïnformeerd door de IT-afdeling. Negen slachtoffers hadden contact met Oost-Azië en het Stille Oceaangebied. De gebruiker van het tiende account had geregeld overleg met Europese organisaties.

Microsoft

In juli kwam al aan het licht dat een Chinese hackersgroep had weten in te breken op mailboxen van vijfentwintig Amerikaanse organisaties. De beheerder van het mailplatform, Microsoft, had het lek ontdekt. Het was toen nog niet duidelijk welke organisaties het betrof. Wel was duidelijk dat meerdere Amerikaanse ministeries slachtoffer waren geworden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet toen weten dat geen gevoelige informatie was gestolen.

Cyberverdediging verbeteren

De hackers wisten zich toegang te verschaffen via een apparaat van een Microsoft-medewerker. Vervolgens kwamen ze binnen bij andere organisaties. Een Amerikaanse senator heeft tegen Reuters gezegd dat de verdediging tegen cyberaanvallen opgeschroefd moet worden. “We moeten vanwege de kans op zwaktes gaan bedenken of de overheid wel moet leunen op één partij.”

Klik hier voor het persbericht van Reuters.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief