Nederland ICT pleit voor overgangsregeling bij harde Brexit

Een no deal-Brexit raakt niet alleen goederenverkeer, maar zal ook ingrijpende gevolgen hebben voor de digitale snelweg. Persoonsgegevens mogen bij een no deal niet zomaar meer naar het Verenigd Koninkrijk. Branchevereniging Nederland ICT heeft hierover zijn zorgen geuit tegenover de NOS.

“Dit treft niet alleen ICT-bedrijven, maar alle bedrijven die persoonsgegevens in het Verenigd Koninkrijk hebben staan,” aldus directeur Lotte de Bruijn van de branchevereniging. Bedrijven die gebruikmaken van software die de data van deze programma’s opslaat in het Verenigd Koninkrijk, zullen ook geraakt worden door een harde Brexit.

Autoriteit Persoonsgegevens

De branchevereniging heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om een overgangsregeling van minimaal vijftien maanden. “Als die er niet komt, lopen veel bedrijven het risico op boetes,” aldus De Bruijn. Zo’n overgangsregeling was onderdeel van het Brexit-akkoord van de Britse premier Theresa May. Dit voorstel haalde het afgelopen dinsdagavond echter niet in het Lagerhuis.

Boetes

Na een Brexit zonder akkoord verliest het Verenigd Koninkrijk de status van een veilig land voor persoonsgegevens. “Het land krijgt dan dezelfde status als landen als India, Maleisië en andere landen zonder goede privacywetgeving,” aldus ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Bedrijven en organisaties mogen dan niet meer zomaar gegevens van hun klanten of medewerkers in het Verenigd Koninkrijk bewaren. Als zij dat toch doen zonder voorzorgsmaatregelen, zijn ze in overtreding. “En de boetes daarop zijn niet mals,” aldus De Bruijn van Nederland ICT.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief