Coronapaspoort deelt meer medische gegevens dan Nederland wilde

Het Europees digitaal coronapaspoort deelt meer medische gegevens dan Nederland wilde. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tegenover Trouw laten weten.

Het EU Digital COVID Certificate is voor mensen die zijn gevaccineerd, getest of van een coronabesmetting zijn hersteld. Er komt zowel een digitale als papieren versie beschikbaar.

Medische gegevens

Wie een coronapaspoort heeft, krijgt niet met extra reisbeperkingen te maken, behalve als dit noodzakelijk en proportioneel is om de publieke gezondheid te beschermen. Het paspoort is voorzien van een QR-code. Bij het scannen van de code ziet de betreffende beambte een groen vinkje. Wanneer de QR-code voor Europees reizen wordt gescand, ziet de beambte echter meer medische gegevens dan de Nederlandse overheid aanvankelijk wilde.

Onderhandelingen

Het type vaccin, het aantal doses en de datum van de vaccinatie(s) worden bijvoorbeeld ook getoond. Verder is te zien of iemand is hersteld van een coronabesmetting, of negatief is getest. Het ministerie zegt dat Nederland deze data niet wilde laten zien, maar dat deze eis tijdens de onderhandelingen is gesneuveld. “Onze inzet bij het digitale certificaat is altijd geweest: een code die niet te herleiden valt naar de persoon. Maar met de EU-landen is nu wat anders afgesproken”, aldus een woordvoerder van VWS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief