NCSC deelt plan Orde van ICT-beveiligers

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft deze week een plan gedeeld voor een ethische code voor de security-sector. Zo’n code zou de kwaliteit in de sector voor ICT-beveiliging kunnen borgen.

‘We moeten professionaliseren als sector en toe naar een situatie waar cybersecurity echt een vak is met professionals waar je op kunt rekenen’, aldus senior onderzoeker van het NCSC, Jeroen van der Ham.

Registratie

De security-onderzoeker is van mening dat we toe moeten naar een systeem dat vergelijkbaar is met de registratie van zorgaanbieders of advocaten. “Zij beschikken over een certificaat of opleiding en er zijn duidelijke regels waaraan zij zich moeten houden. Als ze dat niet doen, kunnen ze er uitgezet worden, zoals bij de Orde van Advocaten. Ook voor producten zijn waarborgen of een keurmerk nodig.”

Handreiking

“In de ethische code moeten aanknopingspunten staan voor gedrag. Welke waarden spelen mee bij het bepalen van acties: Wat kan je verwachten van cybersecurityspecialisten? Maar ook: wat doen ze niet? We staan nog aan het begin”, licht Van der Ham toe. “Het is een handreiking en geen voorschrijven.”

Klik hier voor de opzet van de ethische code voor de securitysector op de website Ethicsfirst.org.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief