Politie waarschuwt voor misleidende sms-berichten over postpakketten

De politie heeft gisteren gewaarschuwd voor malafide sms-berichten die Androidtelefoons met malware proberen te besmetten. In de sms’jes, die van internationaal koeriersbedrijf DHL afkomstig lijken te zijn, staat dat de ontvanger de bezorging van zijn pakket kan volgen.

Hiervoor dient hij wel eerst een app te installeren. De website waar het sms-bericht vervolgens naar linkt, bevat behalve het Android Package (APK)-bestand ook gedetailleerde instructies om apps van onbekende bronnen te installeren.

FluBot-malware

De aangeboden app blijkt echter FluBot-malware te zijn. Criminelen gebruiken het om creditcardgegevens en gegevens voor het plegen van bankfraude in handen te krijgen. Ook gebruikt de malware geïnfecteerde telefoons om nieuwe kwaadaardige sms-berichten te verzenden.

Sms-piek

KPN liet recentelijk weten dat het door de malware een sterke toename ziet in het aantal klanten met een sms-piek. Doorgaans krijgt de telecomprovider met enkele tientallen klanten per week te maken, waarbij er een piek in het sms-gebruik zichtbaar is. Na de uitbraak van de FluBot-malware betrof het vorige week circa 500 klanten. Securitybedrijf ThreatFabric zag, naar eigen zeggen, het aantal infecties in Nederland met duizenden toenemen.

Fabrieksreset

De politie raadt mensen aan om apps niet via een link te installeren, maar via de Google Play Store. Gebruikers die de malafide app toch hebben geïnstalleerd, wordt geadviseerd om een fabrieksreset uit te voeren. Mensen die zijn opgelicht wordt verzocht om daarvan aangifte te doen bij de politie.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief