Obama: cybersecurity moet beter

De Amerikaanse president Obama heeft zich kritisch uitgelaten over de manier waarop de Amerikaanse overheid omgaat met veiligheid in de digitale wereld.

“Ik maak me zorgen. Ik vind dat we het nog niet perfect doen. Het moet beter. We moeten van onze fouten leren,” aldus de president tijdens een persconferentie in Madrid afgelopen weekend. “We weten dat er hackers in het Witte Huis zijn geweest,” zei hij tevens.

Informatiestromen
Ook de informatiestromen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken baren hem zorgen: “Het heeft te maken met de hoeveelheid informatie die wordt verstuurd, wie er toegang toe heeft; zorgen over cyberaanvallen en cybersecurity; zorgen over het versturen van informatie in real-time zodat we goede beslissingen kunnen maken, zonder dat het verkeerd wordt gebruikt of ons kwetsbaarder maakt,” zei Obama.

Risico voor hacks
Ook de hoeveelheid aan data is volgens hem een belasting: “Nu is het enorm makkelijk. Het houdt in dat ik in real-time informatie krijg waar sommige van mijn voorgangers weken op moesten wachten.” De informatiesystemen vormen ook een risico voor hacks: “Onze tegenstanders proberen continu om deze verschillende systemen te hacken.” De Amerikaanse president vindt het echter geen goed idee om informatie zwaarder te classificeren, omdat het verwerken van nieuwe informatie dan langer zou duren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief