CSR: Meer bedrijven waarschuwen bij cyberdreiging

De Cyber Security Raad (CSR) vindt dat meer bedrijven gewaarschuwd moeten worden als een cyberaanval dreigt. Momenteel wordt deze informatie alleen gedeeld door de rijksoverheid en organisaties in vitale sectoren zoals banken en leveranciers van elektriciteit, gas en drinkwater.

Ron de Mos van de CSR denkt dat de schade door de (Not)Petya-aanval beperkt had kunnen blijven, als APM Terminals en pakketdienst TNT in een eerder stadium gewaarschuwd waren. Hij zij dit onlangs tegenover BNR.

Nationaal Computer Emergency Response Team
D66-Kamerlid Kees Verhoeven staat achter het advies: “Er zou nagedacht kunnen worden over een Nationaal Computer Emergency Response Team. Een team waarbij alle bedrijven kennis en informatie kunnen uitwisselen over cyberaanvallen.”

Infrastructuur
Daarnaast is het volgens hem van belang dat bedrijven structureel beter zijn voorbereid. “Dat is voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf, maar daar kan de overheid wel een ondersteunende rol bij spelen. Daar hebben we het Nationaal Cyber Security Centrum voor. De infrastructuur om het te doen is er dus wel, maar blijkbaar werkt het nog niet.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief