Makers Petya-virus vragen kwart miljoen dollar losgeld

De hackers die het (Not)Petya-virus hebben ontworpen, eisen ongeveer 250.000 dollar (100 bitcoin) voor de ontgrendelingscode. Met deze code zouden versleutelde bestanden weer toegankelijk gemaakt kunnen worden. Motherboard en The Verge hebben hierover gepubliceerd.

Degenen die de makers van het virus zouden zijn, hebben een bericht gepubliceerd op het verborgen gedeelte van internet, het dark web. Dit bericht zou ook bewijs bevatten dat het afkomstig is van de makers van (Not)Petya.

Pastebin
De kwaadwillenden hebben geen betaaladres vermeld, maar de mededeling bevat wel een link naar een chatroom op het dark web. De boodschap werd geplaatst op de site Pastebin, waar het mogelijk is om volledig anoniem tekst te plaatsen.

Verwarring

Toch is er ook twijfel of de auteurs van het bericht op Pastebin daadwerkelijk de makers van de (Not)Petya ransomware zijn. Onderzoeker Matt Suiche zegt tegenover Vice Magazine dat hij denkt dat de hackers voor verwarring willen zorgen. (Not)Petya is eerder ontmaskerd als een wiper die gegevens wist. Met de informatie op Pastebin zouden de aanvallers het verhaal weer willen omdraaien in dat van een ransomwareaanval, vermoedelijk om het publiek in verwarring te brengen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief